Vakantie aan het Balaton

Het grootste meer van Hongarije

Het Balaton is de belangrijkste bestemming voor vakantiegangers naar Hongarije. Meestal wordt het meer het Balatonmeer genoemd, maar dat is eigenlijk niet juist, omdat het 'ton' van Balaton in het Hongaars 'meer' betekent. Het is het grootste meer van Hongarije, en ook van de omringende landen. De Hongaren noemen het dan ook trots hun Hongaarse Zee.


Kaart Balaton Hongarije


Locatie en ligging

Het Balaton ligt in het westen van Hongarije, op ongeveer 100km van Boedapest. Het is een langgerekt meer: de lengte bedraagt bijna 80km, terwijl het op het breedste stuk zo'n 15km breed is. Het meer is niet zo diep, waardoor het water in de zomer makkelijk opwarmt tot zo'n 25°C: een aangename temperatuur om te zwemmen of watersporten.


Microklimaat

Op en rond het meer is er sprake van een microklimaat. Het grote wateroppervlak werkt als een soort spiegel op de omringende hellingen, waardoor het er met name in de zomer een stuk warmer kan zijn dan in de omgeving. Al sinds de Romeinse tijd wordt hiervan gebruikgemaakt door wijnboeren, die de hellingen gebruiken voor het verbouwen van wijndruiven.


Leuke plaatsjes

Rond het meer liggen tal van leuke plaatsen die een bezoekje meer dan waard zijn. Zo vind je in Keszthely het prachtige Festetics-kasteel. Het stadje Siófok is vooral populair als feest- en uitgaansstad. Je kunt er overigens ook prima winkelen.

Tips Vakantie aan het Balaton